top of page

Isolatieglas

Glas in lood in isolatieglas

 

Uw bestaande glas in lood ramen kunnen wij voor u in isolatieglas plaatsen. Hiervoor dient uw raam in afmeting te worden aangepast en opnieuw te worden verlood.

 

Isolerende beglazing bestaat uit minimaal twee glasbladen die op een bepaalde afstand van elkaar luchtdicht met elkaar zijn verbonden. Hierdoor ontstaat een isolerende ruimte (de spouw). De spouw wordt gevuld met droge lucht of een gas. Isolerende beglazing wordt toegepast voor een betere warmte- en geluidsisolatie. Daarbij is isolerende beglazing beter inbraakwerend dan enkele beglazing.

 

Voordelen van glas in lood in isolatieglas zijn:

 

  • warmte-isolatie (isolatiewaarde ±2,4 W/m2K). U bespaart op stookkosten

  • makkelijk schoon te maken

  • geluids-isolatie. Dubbelglas isoleert lawaai een stuk beter dan enkel glas

  • veiligheid/inbraakpreventie. Dubbel glas is sterker dan enkel glas (het bestaat uit minimaal twee glasbladen) en biedt daardoor een hogere weerstand

  • geen condensvorming

  • glas in lood raam blijft in perfecte staat

  • comfortabel, geen tocht meer

 

 

 



 

 

 

 

 

 

De nadelen...

Wat wij eerlijkheidshalve graag duidelijk willen maken is dat er, naast voordelen, ook nadelen kleven aan dit product.

 

  • Isolatiewaarde van glas in lood. Hoewel de isolatiewaarde aanzienlijk hoger is dan bij enkel glas of standaard glas-in-lood is deze wel lager dan bij het moderne HR, HR+ en HR++ glas. De isolatiewaarde is vergelijkbaar met standaard isolatieglas en hier zijn dus geen subsidies voor te krijgen.

  • Levensduur isolatieglas met glas in lood. Isolatieglas heeft een levensduur van 10 tot 30 jaar. Daarna springt het lek en ontstaat er condensatie tussen de glasbladen. Glas-in-lood tussen isolatieglas is zwaarder (druk op de afstandhouder in de spouw) en heeft een hoger risico op lek springen. Wij kunnen dan ook geen garantie geven op het wegblijven van condensatie tussen de glasbladen.

  • Uitstraling isolatieglas met glas in lood. De mooiste uitstraling van glas-in-lood is de lichtinval op de structuur van het glas, met name bij kathedraalglas en antiekglas. Bij isolatieglas spiegelen de buitenste twee bladen glas en nemen veel van deze charme weg.  Bovendien bestaat de kans dat bij strijklicht de structuur van het glas-in-lood een schaduw op het binnenste glaspaneel werpt.

  • Loodkleur en verkleuring van glas in lood. Nieuw lood heeft een zilverachtige kleur. Door de gesloten atmosfeer tussen het isolatieglas zal dit ook niet meer verkleuren. Dit is te verhelpen door het lood te patineren. Het lood en de soldeerpunten krijgen dan een donkere authentieke uitstraling. Door de warmte tussen het isolatieglas (welke tot 100 graden kan oplopen) bestaat de mogelijkheid dat de patina verkleurt of wit gaat uitslaan.

  • Vervorming en verzakking van het lood. Normaliter zal een glas in lood raam worden ingewassen met kit. Deze kit is een structureel onderdeel van het totale raam. De kit zal de eventuele ruimte tussen het glas en de loodkern opvullen en verzakking tegen gaan. Bij inbouw tussen isolatieglas kan deze kit echter niet worden toegepast. Door de hoge temperatuur zou de kit dermate vloeibaar worden dat hij tussen het lood uit zou lopen. Het risico bestaat dus dat het paneel gaat zakken of buigen. Door uw raam zo "strak"mogelijk te zetten, beperken wij dit risico tot een minimum.

  • Vuil tussen het isolatieglas. Hoewel wij onze uiterste best doen om zowel het glas in lood als de bladen van het isolatieglas zo schoon mogelijk te monteren, bestaat er bij handwerk altijd het risico dat er ergens een vingerafdruk, een stofje of een haartje blijft zitten. De randen van het glas bij het lood en de hoekjes zijn vrijwel onmogelijk 100% schoon te krijgen en met name bij restauratie kunnen er krassen en witte ingewaterde delen op het glas aanwezig zijn. Tussen isolatieglas is dit allemaal veel beter zichtbaar.

 

 

“However beautiful the strategy,
you should occasionally
look at the results.”

Winston Churchill

bottom of page